Filosofin vastaanotto

Ihmiset ovat tottuneet käymään lääkärin ja psykologin vastaanotolla, mutta filosofin vastaanotto on monille vieras. Se ei välttämättä sano mitään tai sitten aiheuttaa hälytyskellojen soimista; usein täysin turhaan.

On yhä tyypillisempää, että ihmiset hakevat keskusteluapua elämän pulmatilanteisiin, eikä esimerkiksi terapiassa käymiseen liity samalla tavalla stigmaa kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten. Filosofin vastaanotto on juurikin tällaista keskusteluapua, josta voi olla paljonkin apua sellaiselle, joka ei ole ihan varma, tarvitseeko terapiaa vai ei. Kerromme tässä artikkelissa hieman lisää siitä, mistä filosofin vastaanotossa on kyse ja kuka siitä voi hyötyä.

Mikä ihmeen filosofin vastaanotto?

Filosofin vastaanotto on periaatteessa samanlainen kuin psykologinkin: varaat ajan ja pääset sitten keskustelemaan kahden kesken luottamuksellisesti sellaisista asioista, joista haluat keskustella.

Tärkeimmät erot psykologin vastaanottoon ovat kuitenkin ensinnäkin se, että filosofin vastaanotolla keskustelukumppanien katsotaan olevan tasavertaisia. Toiseksi vastaanotolle tullutta ei missään vaiheessa pyritä diagnosoimaan; tähän ei filosofilla myöskään ole valtuuksia. Vastaanoton tärkein metodi on kysyminen: filosofi laittaa vastaanotolle tulleen kyseenalaistamaan tekemisiään ja pyrkii kysymään tältä sellaisia kysymyksiä, jotka pakottavat ajattelemaan niin sanotusti laatikon ulkopuolelta.

Pitäisikö minun hakeutua vastaanotolle?

Jos sinulla on ongelmia esimerkiksi ihmissuhteiden kanssa tai jonkin asian kertominen läheiselle pelottaa, sinun ei kannatakaan hakeutua psykologin juttusille, sillä asia ei itsessään vaadi diagnoosia. Filosofin vastaanotolla voit sen sijaan esimerkiksi valmistautua ongelman kohtaamiseen, mutta myös purkaa siihen tunteitasi. Filosofin tehtävä on antaa vinkkejä ja auttaa laittamaan ongelma oikeanlaiseen kontekstiin.

Monet seurakunnat tarjoavat myös keskusteluapua, mutta mikäli asiaa ei syystä tai toisesta halua esittää papille, on filosofin vastaanotto hyvä vaihtoehto: se on täysin sekulaari, mutta filosofeilla on vastaava koulutus esimerkiksi mentorina tai työnohjaajana.

On hyvä pitää mielessä, että filosofin vastaanotolle voi hakeutua myös silloin, kun elämässä on kaikki hyvin. Vaikka et tarvitsisikaan keskusteluapua jotakin elämän mullistusta koskien, saatat silti kaivata älyllisesti stimuloivaa keskustelua, joka haastaa omia katsantokantoja ja kehittää ajatteluasi. Moni vastaanottoa pitävä ei välttämättä osaa edes odottaa tällaista tulijaa, joten se kannattaa myös tuoda esille, jotta keskusteluista saa parhaimman mahdollisen hyödyn irti.