OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fonto Radio vieraili Turussa Iris Kiiskisen luona. Iriksen oppaana maailman, elämän ja olemisen tutkimisessa on kiinalainen viiden elementin filosofia, jonka voi nähdä, no, kaikessa. Se on myös perinteisen kiinalaisen lääketieteen yksi keskeinen osa.

Iris on uransa aikana toiminut eri alojen terapeuttina, opettajana, työyhteisökouluttajana, taiteilija-suunnittelijana ja taidekäsityöläisenä, ja yrittäjänä vuodesta 1984 – mainitaksemme muutaman näin lyhyesti. Viiden elementin filosofia yhdistää kuitenkin myös näitä tekemisiä, ja motivaation lähteenä on halu edistää ihmisten itsetuntemusta, sekä sitä kautta hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Yhtä hyvinvoinnin osa-aluetta ei voi irrottaa kokonaisuudesta tarkasteltavaksi erillisenä osanaan, koska asiat ovat sidoksissa toisiinsa.

Oheisessa kuvassa on mainittu vain ”peruselementit”, mutta jokainen elementti vastaa tiettyä tunnetta, sisäelintä, kehon osaa, elämänvaihetta, makua, hajua, viljaa, lihaa, väriä… Systeemi on kaikenkattava, eikä sitä ole tarvinnut vuosituhansien mittaan muutella, kuten lautasmallia viiden vuoden välein.

 

Viisi elementtiä

 

Vesi luo puuta, puu luo tulta, tuli luo maata, maa luo metallia, metalli luo vettä

Maa imee veden, vesi sammuttaa tulen, tuli sulattaa metallin, metalli leikkaa puuta, puu ottaa ravinnon maasta

 

Yksi Iriksen erikoisosaamisista on vuosien kehitystyöstä muotoutunut Life Essence -katselmus, jossa hän muodostaa asiakkaasta vaikuttavan luonnekuvauksen syntymäajan perusteella. Lähteinä hän käyttää mm. Maya-astrologiaa, länsimaista sekä kiinalaista astrologiaa, numerologiaa sekä Tarot- viisautta. Iriksen läheinen mentori Richard Bachand on kirjoittanut siitä näin:
I personally have been working in the self-improvement business since the early 70s, and what I learned from Iris’s reading has helped me take giant steps in understanding my essence, even at the age of 73. “Know thyself” was Socrates’s adage.  Iris’s work is profound and enlightening.

Juttu soljuu Iriksen seurassa itsestään, ja hänen vaiherikkaan taustansa ansiosta tulimme puhuneeksi mm. hänen yrittäjäuransa alusta ja perinteisen kiinalaisen lääkinnän löytämisestä, hieman viiden elementin filosofiasta, kehollisuudesta, saksalaisen papin tilaamasta kasukasta sekä siitä hetkeksi virinneestä toiminnasta kirkon parissa, suomalaisten hyvinvoinnin suurimmasta epätasapainosta, aidon yhteisöllisyyden edellytyksistä, kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin perusasioista sekä tekstiilitaiteesta sen tukemisessa, emotionaalisesti vaikuttavien kurssien ohjaamisesta ja ryhmän kannattelusta… ja sitten vielä vähän muusta.

▶ Iriksen blogisivu
▶ iriskiss Facebookissa

Keskustelussa sivuttua:
 Lisää perinteisestä kiinalaisesta lääketieteestä
▶ Eräs viiden elementin vastaavuuksien taulukko
▶ Elisabeth Rochat de la Vallée, Iriksen opettaja Ranskassa

Fonto Radion t-paidat ja hupparit


Tunnusmusiikki: The Seeker
Es.The Hypnomen – albumilta ‘Dreaming of a New Dawn‘ (Stupido Records Oy:n luvalla)

Comments have been closed.