Podcasteja buddhalaisuudesta

Buddhalaisuus on kristinuskoa hieman yli puoli vuosituhatta vanhempi uskonto, jonka sydänmaata ovat Itä- ja Kaakkois-Aasia. Yhteensä buddhalaisia on maailmassa hieman yli 500 miljoonaa, mikä tekee siitä maailman neljänneksi suurimman uskonnon.

Monille buddhalaisille buddhalaisuus on ennemmin elämäntapa kuin uskonto, sillä uskonto on pystynyt mukautumaan aina siihen kulttuuriympäristöön, johon se on tuotu. Buddhalaisuus ei myöskään suoranaisesti vaadi buddhalaiselta juurikaan mitään ja esimerkiksi buddhalainen voi aivan hyvin käydä kirkossa sukulaisen häissä. Muun muassa tästä syystä buddhalaisuus on herättänyt paljon kiinnostusta länsimaissa; myös Suomessakin. Buddhalaisuudesta on olemassa monia erilaisia podcasteja, joita kuuntelemalla voi esimerkiksi oppia meditoimaan tai ihan vain tyydyttää oman uteliaisuutensa. Esittelemme tässä muutaman suositun pääosin englanninkielisen podcastin, joista osa on sekulaareja kun taas toiset tunnustuksellisia.

The Karmapa

Karmapa on siviilinimeltään Ogyen Trinley Dorje ja on tiibetinbuddhalaisuutta edustavan karma kagyu -koulukunnan johtava opettaja. The Karmapa -podcast on tarkoitettu ihan vain uskosta kiinnostuneille tai sitä vähän vakavammin harjoittaville. Se käsittelee kyseisen koulukunnan filosofiaa, ja buddhalaisuutta noin yleensä. Lisäksi podcast tarjoaa vinkkejä meditoimiseen.

Buddhism Guide

Buddhism Guide -podcastissa kuullaan alkujaan Englannista lähtöisin olevan munkki Karma Yeshe Rabgyen ajatuksia buddhalaisuudesta noin yleisellä tasolla. Tavoitteena on, että kuuntelija saa itse pohtia opettajan tarjoamia opetuksia eikä niitä tarvitse sokeasti seurata. Opin perimmäinen tavoite on auttaa kuuntelija vapautumaan omistamisen halusta ja tuomitsemisesta, niin kuin buddhalaisuuteen kuuluukin.

Buddha Podcast

Tämän suomenkielisen podcastin taustalla toimii Soka Gokkai International Suomi -niminen yhdistys, joka edustaa japanilaista Soka Gokkai -buddhalaisuutta. Siinä keskustellaan buddhalaisuuden perusteista juuri suomalaisia mietityttävien kysymysten kautta. Yhtenä kantavana teemana on rauhantyö ja buddhalainen filosofia sekä näiden kahden välinen suhde. Podcast sai alkunsa pohdittaessa sitä, miten hyvin buddhalaisuus ja tieteellinen ajattelu sopivat yhteen.

Secular Buddhism

Podcastia tuottaa yhdysvaltalainen Noah Rasheta lähellä Salt Lake Citya, Utahia. Hän on buddhalainen opettaja, mutta keskittyy podcastissaan erityisesti sekulaariin näkökulmaan ja siihen, miten buddhalaisuus sopii länsimaiseen kulttuuriin muun muassa mindfullnesin kautta. Tämä podcast ei myöskään ole vakava, vaan sitä tehdään pieni pilke silmäkulmassa.